A trăi cu dizabilități în România
Dezbatere
13 octombrie 2019
Bastionul Croitorilor, Str. Baba Novac nr. 2
Ora: 17:00

Invitați:
Oliver Merce – Fotograf
Ovidiul Damian – Psiholog / Fondator al Asociației Hans Spalinger Cluj-Napoca

Suntem cu toții diferiți. Dar care sunt acele diferențe care pun granițe între “noi” și “ei”? Cu ocazia vernisajului expoziției fotografice semnate de Oliver Merce – “For You”, aducem în discuție subiectul persoanelor cu dizabilități din România.

“Demersul meu fotografic este un manifest pentru conștientizarea nevoilor pe care le au aceste persoane și a modului prin care ele pot fi integrate în societate. Fotografiile au fost făcute în cadrul fundației “Pentru Voi” sau cu ocazia unor evenimente organizate de aceasta, în perioada martie 2017-mai 2018 și vă arată cum decurge, în linii mari, viața persoanelor cu dizabilități intelectuale. Imaginile, însă, nu pot spune și la ce se gândesc aceste persoane, care le sunt visele, cum se simt atunci când sunt discriminate sau când sunt private de anumite drepturi din cauza unor persoane mai puțin tolerante sau a legilor date de politicieni.” – spune Oliver Merce.

"Drepturile persoanelor cu dizabilități sunt drepturile omului. Dar adesea, în Romania, acestea sunt încălcate. Societatea trasează limite și îi exclude pe cei diferiți. O persoană cu dizabilități este adesea invizibilă. Accesul la educație, la justiție, sănătate, ocupare pe piața muncii, accesul la plăcere, toate acestea sunt și ele în afara limitelor stabilite de "normă". Ca și cum în fotografia pe care ne-o dorim perfectă, dizabilitatea nu are ce căuta, nu poate să încapă. Asta e provocarea pe care v-o lansăm. Să vedem împreună ceea ce e dincolo de poza perfectă." – afirmă Ovidiu Damian.

Despre invitați

Oliver Merce

Este atras în special de fotografia documentară și fotografia de stradă, totul în nuanțe de gri (fără a exclude în totalitate fotografia color). Este autor al cărților “The Anatomy of Decay” (2016), “For You (2019)” și co-autor al cărții “5 Years of Shooting Street Photography” (2017).

Ovidiu Damian

Este doctor în psihologie, specializat în tulburări de spectru autist. După terminarea facultății, a înființat împreună cu un grup de colegi psihologi Asociația Hans Spalinger, filiala Cluj-Napoca. A desfășurat cercetări în domeniul evaluării dinamice și funcționale a copiilor cu autism și cu dizabilitate mintală severă. Este trainer și președinte al Federației de Pedagogie Curativă din România, iar din anul 2009 este specializat și în psihologia aviației. Deși este fascinat de zbor, consideră că oricât de frumoasă ar fi această experiență, viața este ceea ce se întâmplă atunci când ești cu picioarele pe pământ, la propriu.