Meet the photographer – Ioana Moldovan
19 octombrie 2019
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
Ora: 16:30

Ce înseamnă fotografia documentară și ce implică munca unui fotograf documentarist? Care sunt cele mai mari provocări atunci când fotografiezi același proiect o perioadă îndelungată? Care sunt temele care o preocupă în mod deosebit?

La toate aceste întrebări poate răspunde Ioana Moldovan cu ocazia vernisajului expoziției fotografice “Noi suntem Invictus”.

Proiectul împărtășește momentele de efort, de străduință, dar și de izbândă din timpul pregătirii militarilor români răniți în timpul misiunilor din Afganistan și Irak și al participării acestora la Jocurile Invictus 2017. Un lucru au în comun toți acești oameni: au trecut prin iad și s-au întors mai puternici. Ei sunt Invictus.

Treizeci și unu de militari răniți au răspuns apelului de a face parte din echipa Invictus România. Cincisprezece dintre ei au concurat la Toronto, la sfârșitul lunii septembrie 2017, împotriva altor șaisprezece națiuni, în cea mai impresionantă competiție la care au participat vreodată. Au fost înscriși la șase discipline: atletism, tir cu arcul, natație, canotaj în sală, ridicare de greutăți, ciclism și volei din șezut. S-au pregătit luni întregi. Antrenamentele n-au fost ușoare, iar drumul spre performanță a fost între două focuri. Eforturile lor au fost dublate de durere, probleme medicale - o schijă ici, una colo - și în unele cazuri chiar de vârstă. Însă toți au simțit nevoia să transmită un mesaj: deși au fost răniți, ei luptă în continuare.

Expoziția “Noi suntem Invictus” de Ioana Moldovan poate fi vizitată la Muzeul Național de Istorie a. Transilvaniei până în data de 27 octombrie 2019.

Ioana Moldovan este jurnalist, fotograf documentarist freelance și autor din București, România. Reportajele ei au fost publicate de The New York Times, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, BBC, Der Spiegel, Open Society Foundation, Libération, LensCulture, Radio France Internationale, Slate.fr, Decât O Revistă și Vice printre alții. Ioana s-a numărat printre cei 10 fotografi est-europeni selectați să participe la Masterclassul de fotografie documentară al agenției foto olandeze NOOR. În 2016, a participat la prestigiosul Eddie Adams Workshop, unde a primit și premiul The Bill Eppridge Memorial Award pentru excelență si adevăr în fotojurnalism. Ambasada Statelor Unite la București i-a acordat premiul “Women of courage” pentru activate remarcabilă în evidențierea adevărului prin fotojurnalism. În 2018 a fost selectată și a participat la Missouri Photo Workshop.