Meet the photographer – Petruț Călinescu
19 octombrie 2019
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
Ora: 16:00

Pentru prima dată, Petruț expune o parte din proiectul în derulare “Dacii și Românii”. Început în anul 2017, acesta va fi finalizat până la sfârșitul anului cu o carte și un film documentar.

Proiectul urmărește modul în care mitul fondator al poporului român capătă diferite interpretări și sensuri. Pasionați de istorie, reenactori, mistici, căutători de comori, yoghini, amatori de teorii conspiraționiste, turiști - cu toții au viziuni proprii despre trecutul nostru. Cum reprezentăm astăzi ceea ce niciodată nu am văzut? Cum ne poate influența un trecut pe care nu îl cunoaștem? Putem fi definiți de acțiunile urmașilor noștri de acum 2000 de ani? Probabil ca nu vor fi găsite multe răspunsuri, dar acest demers pune la comun diversitatea reinterpretărilor mitului dacic și modurile în care acesta este exploatat.

Proiectul “Dacii și Românii” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Petrut Calinescu este fotograf independent, reprezentat de agenția Panos Pictures. A studiat jurnalism şi a lucrat o bună perioada ca fotojurnalist. Pentru el fotografia este biletul de intrare în lumile care îi stârnesc curiozitatea. Este unul dintre fondatorii Centrului de Fotografie Documentară (www.cdfd.ro).

Printre proiectele lui Petruț se numără:
The Black Sea
Mândrie și Beton
PeriferiaB