Seară de film documentar
20 octombrie 2019
Atelier Cafe
Ora: 19:00

Am pregătit trei filme documentare pe care le putem viziona împreună duminică la Atelier Cafe!

Nuntă pe dos
R: Mihai Andrei Leaha / 2017 / 41’
În fiecare an, în satul Bănia (vestul României) are loc carnavalul de primăvară numit “Nunta Cornilor”. Obiceiul urmărește structura unei nunți tradiționale, dar este total diferit: toți participanții sunt bărbați, unii îmbrăcați ca femei; a doua zi, ei poartă măști și cadourile de nuntă sunt mesaje care iau peste picior evenimentele care s-au petrecut pe tot parcursul anului în sat. Filmul reprezintă efortul etnografului vizual care se străduiește să arate obiceiul într-o manieră vizuală specifică modului tradițional în care este prezentată o nuntă filmată. Prin urmare, editarea se face împreună cu un videograf amator care adaugă efecte speciale atât de comune videoclipurilor de nuntă. Rezultatul este o nuntă pe dos, așa cum o văd cei care o performează.

Liniște
R: Martin Wallmen / 2018 / 11’
Într-un timp în care cu toții suntem prinși între două lumi – cea rurală, dominată de treburile gospodărești și de nevoia de a sprijini familia și cea urbană, unde timpul se pierde între întâlniri fugare și birocrație – Mihai o găsește pe a treia. După fiecare zi grea de lucru, acesta se refugiază în natură, spațiu în care timpul stă în loc, iar locul îl ascultă.

In the frame
R: Ion Gnatiuc, Artiom Zavadovsky / 2018 / 17’
Majoritatea oamenilor o cunosc pe Oxana, o femeie transsexuală din Chișinău, ca fiind bărbat. Temându-se de respingerea completă din partea societății, este forțată să ducă o viață dublă. Când prietena ei a fost invitată ca DJ la o petrecere locală, Oxana a decis să participe la eveniment pentru prima dată.