Erau și ei tineri
Andrei Pungovschi
10-20 octombrie 2019
Fundația Cosman, Str. Andrei Mureșanu nr.11
14:00-19:00
„Dacă ai sta de vorbă cu părinții tăi tineri, ce ai schimba la cum te-au crescut?”

Relația părinte-copil este, probabil, cea mai importantă dintre relațiile care se pot forma, în general, între oameni, având un rol esențial în dezvoltarea fizică, emoțională și socială a copilului. Însă dacă această relație este disfuncțională, pot să apară traume ale căror efecte se vor resimți până la vârste înaintate.

În ultima decadă, numărul oamenilor din România care apelează la psiholog a crescut semnificativ. În 2017, aproximativ 440.000 de români au avut prescripții pentru boli psihice sau neurologice. Printre cauzele principale ale depresiei și anxietății se numără și traumele din copilărie, provocate direct sau indirect de comportamentul părinților. Comportamentul abuziv al părinților poate conduce și la creșterea incidenței violenței domestice la vârsta maturității, o altă problemă socială extrem de gravă în România. Cu toate acestea, ideea de a vorbi public cu părinții este aproape un subiect tabu sau care divizează și mai mult cele două tabere.

Scopul proiectului este de a facilita comunicarea și dialogul dintre generații și de a educa publicul larg asupra unei probleme extrem de importante în societatea românească: relațiile dintre părinți și copii. Proiectul își îndeamnă publicul să privească în sine și să caute o împăcare cu propriul trecut. Sau, cel puțin își face curaj să deschidă o discuție cu generația de dinainte astfel încât relațiile cu proprii sau viitori copii să fie mai bune.

Practic, proiectul deschide niște porți de comunicare într-un mod empatic, neinvaziv și cu un pronunțat caracter estetic, identificând persoane care au trecut prin experiențe mai mult sau mai puțin plăcute cu proprii părinți. Astfel, proiectul își dorește să faciliteze dialogul prin artă.

Despre fotograf

Andrei Pungovschi este fotojurnalist freelancer. În 2006 a petrecut un an la University of Missouri, unde a studiat fotojurnalism. Din 2007 este fotograf colaborator al agenției France Presse în România. Este parte a echipei Decât O Revistă de la începutul publicației, în calitate de fotograf și editor foto.

Imaginile sale au apărut în diverse publicații străine, printre care The New York Times, The Guardian, Süddeutsche Zeitung, Esquire România, The Associated Press. Din 2007, a predat câțiva ani fotojurnalism, sub forma unor cursuri la Centrul pentru Jurnalism Independent și Decât O Revistă, sau a unor workshop-uri. În 2011, a fost câștigătorul unei burse de la Fundația Rosalynn Carter, în urma căreia a realizat un proiect despre costurile sociale ale anxietății. Fotografiile sale au fost premiate la concursuri internaționale, printre care Pictures of The Year International, National Press Photographers Association, The Missouri Press Association, în SUA, BursaPhotoFest în Turcia.