For You
Oliver Merce
10-20 octombrie 2019
Bastionul Croitorilor, Str. Baba Novac nr. 2
10:00-18:00

Am luat pentru prima dată contact cu această categorie de persoane pe vremea când eram copil. Mama mea a fost cadru medical într-un spital de neuropsihiatrie. O vizitam uneori la locul de muncă și, în acea perioadă, statul român hotărâse să nu facă nicio diferență între persoanele cu dizabilități intelectuale și cele cu probleme psihice, îngrămădindu-le pe toate în astfel de spitale.

Despre Fundația “Pentru Voi” știam de câțiva ani. În perioada 2003-2010 am locuit în același cartier al Timișoarei unde se găsește și sediul fundației. În fiecare zi când îmi plimbam câinele, mă întâlneam cu oameni, despre care mai târziu aveam să aflu că erau ajutați de această fundație. Chiar și după ce m-am mutat din cartier aveam să trec zilnic pe lângă acest sediu în drumul meu spre serviciu. Am dedus care era activitatea fundației văzând bannerul arborat pe clădire, banner care îndemna oamenii să redirecționeze 2% din impozitul pe profit pentru a-i ajuta. Curiozitatea de a cerceta mai îndeaproape activitatea lor am avut-o abia la începutul anului 2017.

Finalizasem primul meu proiect fotografic de lungă durată și căutam un nou proiect la care să lucrez. Voiam să documentez tot o temă socială. Acesta a fost momentul în care le-am vizitat pentru prima dată site-ul și sediul și am început să conștientizez cu adevărat importanța acțiunilor lor.

Așa am aflat că în România sunt peste 800.000 de persoane cu dizabilități. Deși societatea i-a izolat, ei au izbutit să iasă din încercuire, fără însă a evada din comunitate. Aproximativ 98% dintre ei sunt îngrijiți de propriile familii sau de fundații, și doar 2% se află în grija statului.

Astfel, Fundația “Pentru Voi” a devenit pentru câteva sute de persoane o insulă de compasiune în mijlocul unui hău social. Pentru cei respinși de mersul înainte al lumii există o viață ”ascunsă”, complet eliberată de judecata discriminatorie a societății.

Despre fotograf

Oliver Merce este atras în special de fotografia documentară și fotografia de stradă, totul în nuanțe de gri (fără a exclude în totalitate fotografia color). Este autor al cărților “The Anatomy of Decay” (2016), “For You (2019)” și co-autor al cărții “5 Years of Shooting Street Photography” (2017).