Frozen Identity
Erik Messori / CAPTA
10-20 octombrie 2019
Muzeu de Artă, Piața Unirii nr. 30
10:00-18:00

Fara Stat. Oameni care a fost luați și dezrădăcinați. Rezidenți străini. Să devii străin fără să treci granița. Cetățean cu pașaport gri. Să nu aparții vreunei țări și să rămâi în afara vieții politice a locului în care locuiești. Să adormi cetățean și să te trezești dimineața ca un străin complet într-o țară în care ai trăit întreaga viață.

În anii 1950 guvernul sovietic a trimis milioane de oameni la periferia URSS-ului pentru a extinde forțele de muncă locale. Orașe industriale noi au fost ridicate în nord-estul Estoniei în locuri precum Kohtla-Järve, Narva, Sillamäe și Avinurme. Oameni de toate profesiile - în principal lucrători minieri - gulerele albastre, dar și ingineri specialiști din toată Uniunea Sovietică au fost trimiși acolo să lucreze. După prăbușirea URSS în 1991, 25 de milioane de etnici ruși au fost lăsați în afara granițelor de origine.

Paradoxul a fost că mulți dintre acești oameni s-au născut pe teritoriul Republicii Socialiste Estonia și au trăit acolo toată viața, dar țara în care au fost crescuți a fost URSS-ul. Astăzi, din pupulația de 1,3 milioane de locuitori ai Estoniei, un sfert este format dintr-o comunitate rusească ce cuprinde circa 330.000 de persoane. Dintre aceștia, 7,5% sau aproximativ 100.000 de persoane rămân cetățeni apatrizi în Estonia.

Despre fotograf

Erik Messori își axeaza activitatea pe fotoperiodism și captează atât probleme naționale, cât și internaționale. Dezvoltarea sa profesională a inclus participarea la seminariile de fotografie organizate de Gianni Berengo Gardin în Milano. Lucrările lui Messori au fost publicate în National Geographic Italia, Der Spiegel, Private Magazine, Wired Magazine Italia, Vision Magazine, The Guardian, CNN, Corriere Della Sera, La Stampa, Le Journal de la Photographie, Photojournale, The Australian, Out of Focus Magazine , Revista Bite, Revista Visura, Revista PeaceReporter, Days Japan, Post Magazine și Süddeutsche Zeitung. O parte din proiectul său Cernobâl a fost publicat în volumul Connections across a Human Planet (Photojournale 2009), iar fotografia din minele de cărbune a fost publicată în cartea Bonded Labor (Columbia University NYC 2012). De asemenea, el a fost recunoscut cu multe premii internaționale.

Despre CAPTA

CAPTA este o uniune a fotografilor, reporterilor și editorilor, fondata cu intenția de a folosi fotografia ca un instrument de creștere a conștienței pentru a păstra o viziune personală și extinsă a fotoperiodismului. Prin activitatea membrilor săi, CAPTA își propune să documenteze societatea, pornind de la nararea mai multor realități. Grupul consideră că fotografia este un instrument esențial și eficient pentru documentarea și înțelegerea complicațiilor vieții. Prin pasiune, angajament și cercetare, CAPTA își propune să aducă un omagiu artei fotografiei folosind experiența variată pe care membrii CAPTA au dobândit-o timp de mai bine de un deceniu. Astfel, scopul colectivului este de a lucra la proiecte de lungă durată și știri punctuale, pentru a contracara reducerea spațiilor și investițiilor dedicate fotografiei.