Pirita
Mircea Reștea
17-30 octombrie 2019
Pietonala Eroilor

În octombrie 2016, Mircea a început să fotografieze o comunitate de romi care locuiesc în colibe improvizate pe malul Săsarului, la marginea cartierului Meda din Baia Mare. Primele familii au venit aici din zona Târgu Lăpuș în anii ’90. La vremea aceea, între locuințele lor și oraș erau halde de steril provenit de la minele de aur din regiune – de aici denumirea comunității: Pirita. Un al doilea val de familii s-a stabilit aici în anii 2000, după ce au fost evacuate din blocurile sociale din Baia Mare. Din cele aproximativ 55 de familii, doar patru locuiesc cu forme legale, celelalte stând cu o permanentă teamă de a fi evacuate, pentru că terenurile pe care și-au construit colibele sunt în mare parte proprietăți private, deocamdată neutilizate. Oamenii trăiesc vânzând fier și hârtie, crescând cai și porci sau cerșind.

A ajuns să facă asta după ce un prieten i-a atras atenția asupra ”Grădiniței de Vară”, o pagină de Facebook dedicată activităților pe care un grup de voluntari în frunte cu Claudia Costea, inițiatoarea proiectului, le făceau cu copiii din Pirita (localnicii spun ”de pe Pirita”).

Intenția e de a urmări viața de zi cu zi a oamenilor din comunitate, cu focus pe I B (acum III B), o clasă de la Liceul Penticostal formată exclusiv cu copii de pe Pirita, practic prima generație din comunitate care merge sistematic la școală. Sunt opt băieți și tot atâtea fete, care par a fi într-un moment foarte delicat al existenței lor. Sunt într-un echilibru precar între două lumi nu foarte prietenoase una cu cealaltă: cea de acasă și cea pe care au început s-o descopere mergând la școală, în excursii, la joacă în parc sau la teatru, interacționând cu cei câțiva voluntari – unii dintre ei străini – care îi ajută la lecțiile săptămânale. Seria de fotografii dedicată lor îi urmărește pe parcursul primului lor an de școală.

De multe ori, în peregrinările lui Mircea prin comunitate, oamenii îl roagă să le facă fotografii. Așa s-a născut ideea unei serii de portrete făcute la cererea protagoniștilor, în locul și ipostaza alese de fiecare în parte, însoțite de câteva cuvinte de la fiecare, lăsându-i să spună lumii ce-ar vrea să știm despre ei.

Despre fotograf

Mircea Reștea face fotografie de presă din 2000 și e unul dintre fondatorii ”Documentaria”.