Trapped in Belgrade
Francesco Pistilli / CAPTA
10-20 octombrie 2019
Muzeu de Artă, Piața Unirii nr. 30
10:00-18:00

Trapped in Belgrade (trad: “Captiv în Belgrad”) face parte din proiectul dedicat refugiaților și migranților Lives in Limbo, inițiat de Francesco acum 8 ani.

Imaginea băiatului afgan adormit într-un vagon abandonat de lângă gara principală din Belgrad a fost aleasă de editorii TIME Magazine drept una dintre cele mai bune 100 de imagini din 2017. Această poveste a câștigat premiul al doilea în categoria Editorial photo essay/story International Photographer of the Year Awards din 2018 și premiul al treilea la categoria News Stories a concursului World Press Photo 2018.

Înăsprirea așa-numitei căi balcanice spre Uniunea Europeană a lăsat mii de refugiați blocați în timp ce încercau să călătorească pentru a căuta o nouă viață în Europa. Mulți au petrecut friguroasele ierni sârbe în depozite din spatele principalei stații de cale ferată din Belgrad. Clădirile care se prăbușeau, cu ferestre sparte, fără electricitate, fără încălzire sau cu apă. Au fost blocați într-un limbo "sub-zero". În interiorul acestor clădiri, aerul era gros, plin de fum venit de la vetre improvizate. Fumul negru făcea vizibilitatea posibilă la doar câțiva metri, întunericul fiind străpuns doar de sunetele oamenilor care tușeau. Refugiații uitați de Europa mureau de frig, într-un cerc vicios al azilanților.

Despre fotograf

Francesco Pistilli este un videograf si fotoreporter italian. În prezent se concentrează în special pe reportaj și portret editorial cu puternic conținut politic, social și de mediu.

Francesco a lucrat în Sierra Leone, Republica Centrafricană, Sudan, Filipine, India, Brazilia, Palestina, Costa Rica, Uruguay, Egipt, Ungaria, Grecia, Argentina, Indonezia și Turcia. Din 2008 a călătorit în America Latină, Africa și Asia, lucrând pentru reviste și ONG-uri ca fotograf și videograf.

Francesco a primit o diplomă Masterclass în fotojurnalism de la agenția de fotografie Contrasto. Fotografiile sale au fost publicate în publicații precum TIME, New York Times, BBC, M le Magazine du Monde, L'Espresso, Internazionale, Politico, Wired, Elle, D di Repubblica, Vanity Fair, Corriere della Sera, Süddeutsche Zeitung, Sportweek, Expressen, Grazia, L’Edition du soir, revista OneWorld, revista TRVL, Repubblica.it, Tico Times, Euroasianet.

Despre CAPTA

CAPTA este o uniune a fotografilor, reporterilor și editorilor, fondata cu intenția de a folosi fotografia ca un instrument de creștere a conștienței pentru a păstra o viziune personală și extinsă a fotoperiodismului. Prin activitatea membrilor săi, CAPTA își propune să documenteze societatea, pornind de la nararea mai multor realități. Grupul consideră că fotografia este un instrument esențial și eficient pentru documentarea și înțelegerea complicațiilor vieții. Prin pasiune, angajament și cercetare, CAPTA își propune să aducă un omagiu artei fotografiei folosind experiența variată pe care membrii CAPTA au dobândit-o timp de mai bine de un deceniu. Astfel, scopul colectivului este de a lucra la proiecte de lungă durată și știri punctuale, pentru a contracara reducerea spațiilor și investițiilor dedicate fotografiei.