Noi suntem Invictus
Ioana Moldovan
17-27 octombrie 2019
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei - Str. Constantin Daicoviciu nr. 2
11.00-18.00 | Luni: închis.

Un lucru au în comun toți acești oameni: au trecut prin iad și s-au întors mai puternici. Ei sunt Invictus.

La 24 de ani, caporalul Eugen Pătru învăța să meargă din nou. Își amintește cea mai grea încercare: să stea în picioare în fața chiuvetei ca să se spele pe dinți. „Păstrez și acum perechea aceea de adidași”, spune Pătru. Acum, la 27 de ani, este unul dintre militarii răniți care a reprezentat România la prima sa participare la Jocurile Invictus.

Treizeci și unu de militari răniți au răspuns apelului de a face parte din echipa Invictus România. Cincisprezece dintre ei au concurat la Toronto, la sfârșitul lunii septembrie 2017, împotriva altor șaisprezece națiuni, în cea mai impresionantă competiție la care au participat vreodată. Au fost înscriși la șase discipline: atletism, tir cu arcul, natație, canotaj în sală, ridicare de greutăți, ciclism și volei din șezut.

S-au pregătit luni întregi. Antrenamentele n-au fost ușoare, iar drumul spre performanță a fost între două focuri. Eforturile lor au fost dublate de durere, probleme medicale - o schijă ici, una colo - și în unele cazuri chiar de vârstă. Însă toți au simțit nevoia să transmită un mesaj: deși au fost răniți, ei luptă în continuare.

Proiectul împărtășește momentele de efort, de străduință, dar și de izbândă din timpul pregătirii militarilor români și al participării acestora la Jocurile Invictus 2017.

Despre fotograf

Ioana Moldovan este jurnalist, fotograf documentarist freelance și autor din București, România.

Reportajele ei au fost publicate de The New York Times, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, BBC, Der Spiegel, Open Society Foundation, Libération, LensCulture, Radio France Internationale, Slate.fr, Decât O Revistă și Vice printre alții.

Ioana Moldovan s-a numărat printre cei 10 fotografi est-europeni selectați să participe la Masterclassul de fotografie documentară al agenției foto olandeze NOOR. În 2016, a participat la prestigiosul Eddie Adams Workshop, unde a primit și premiul The Bill Eppridge Memorial Award pentru excelență si adevăr în fotojurnalism. Ambasada Statelor Unite la București i-a acordat premiul “Women of courage” pentru activate remarcabilă în evidențierea adevărului prin fotojurnalism. În 2018 a fost selectată și a participat la Missouri Photo Workshop.